SNEEUWPRET, DE PLAATJES EN HET IJSVERMAAK

Er kwamen de afgelopen dagen mooie winterse plaatjes voorbij. Foto’s zoals je wilt. Internet en social-media stonden er bol van. Servers maakten overuren, windmolens bedoelt om de energie op te wekken deden hun uiterste best.

Uiteraard komen ze, de plaatjes, ook tijdens het journaal en dan met name het deel over ‘het weer’ voorbijglijden. Ook daar heeft men het over plaatjes. Op een toon zoals zoals sommige mensen het hebben over ‘een koffietje doen…’.

Ik kreeg een uitnodiging, via een toegestuurde nieuwsbrief, om tijdens de kerstvakantie naar het Mauritshuis te komen. Musea zijn de laatste jaren veel actiever geworden. Ze moeten ook wel. Vanwege de teruggeschroefde steun of anderszins. In de meeste gevallen kun je er een workshop volgen. Je kunt bijvoorbeeld leren tekenen zoals Rembrandt, feestelijk en gezellig ontbijten in de aanwezige en succesvolle brasserie of deelnemen aan een leuk spel om achter de geheimen van de kunst of het Rijksmuseum te komen. Het leukst vind ik de geboorte van ‘Maurits Muis’ voor de allerkleinsten.

’Ijsvermaak’ (1610). In het Mauritshuis. Geschilderd door Hendrick Avercamp. Echt een schilderij voor de gezelligheid. Niet dat ik afbreuk wil doen aan het werk of de schilder maar omdat het zo leuk is om te bekijken. Overal en in elke hoek van het canvas is er wel iets te zien waar je oog een tijdje wil stoppen. Of het nu de lijnen zijn of de mode van toendertijd. Het vallen in een wak, het dragen van een ladder of het onderbinden van de houten schaatsen.

Het allergrappigst vind ik de gevallen dame in het midden van het beeld. Zoom je digitaal ver in, of je pakt een ouderwets aandoend vergrootglas, dan zie je haar rok en de eronder verstopte ronde dikke billen.

Ijsvermaak!

De sneeuw is nu wel gesmolten. Wat overbleef is de regen van de afgelopen dagen. Soms druilerig of motachtig, dan weer als heus gezellig klinkend getik.

Sneeuwpret! Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Of plaatjes zoals u wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *