LA BELLE ÉPOQUE’, GUSTAV KLIMT EN DE ESSENTIE

Terwijl ik me gisteren wat verdiepte in Gustav Klimt en zijn tijd, kwam het actuele bericht dat wereldwijd de kloof tussen arm en rijk weer groter was geworden nog even langs.

Wenen in de tijd van de ‘belle époque’ en Klimt dus. Tegelijkertijd met een spanningsveld tussen behoudzucht en drang tot vooruitgang. Toenemende welvaart en mogelijkheden. Rammelende beurzen met klinkende munten, grootschalige bals, Johan straus junior en de Biedermeier. Dat sfeertje.

Gekoppeld aan die tijd hoor ik dan steevast André Rieu in mijn oren. Ik kan ook het beeld van de wapperende haren, de tandpastaglimlach en de lichtvoetigheid van de muziek op een plein in Maastricht er gewoon niet van los zien. ‘Daar wordt ik voor behandeld’ om maar met Van Kooten en De Bie te spreken.

In een stukje film zag ik Klimt (gespeeld door John Malkovitch) zijn schilderspullen opruimen. Verschillende bloedmooie modellen dartelden als feeën door het atelier. Rank en slank en compleet met een alles bedekkend dotje schaamhaar. Na weer een sessie en het harde werken van de kunstenaar. Het geheel zag er uit als een ballet of een Weense wals.

Goedbeschouwd vind ik zijn schetsen en tekeningen van de naakten net zo indrukwekkend als zijn symboliek in de verschillende schilderijen. In ieder geval opwindender. Omdat er nog zoveel te bedenken en toe te voegen overblijft.

Dat de onderdelen niet de kunst zijn, maar het complete proces in al haar hoedanigheid en de zo ontstane vorm. Eureka! Of voilà, zoals je wilt. Ik ben weer een stapje verder. De geschikte en passende woorden kwamen als vanzelf. Lieten zich horen om er toe te doen.

Koppel je het stuk haardhout los van het koper, laat je de onderdelen los van elkaar bestaan dan is het bijna niets. Maken ze verbinding dan transformeert het geheel tot een heuse sculptuur in wording.

Vandaag verder. Op het pad en de zoektocht naar verbinding. Omdat de essentie van materiaal, processen en mensen er toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *